21 Aralık 2012 Cuma

“Sümer’den Günümüze İnsan Hakları ve Kadın Hakları”

Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ: 
Tepkinizi dile getirin
Devlet eski Bakanı ve Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) Genel Başkanı Işılay Saygın; Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ
Türkiye’nin ilk iki Sümerolog’undan  biri olan Muazzez İlmiye Çığ, “Sümer’den Günümüze İnsan Hakları ve Kadın Hakları” konulu konferansıyla İzmirlilerle buluştu.
*
Çığ "İlkokulu Çorum’da okudum. Kur’an kursuna gittik ama başımız örtmedik. Cumhuriyetten evvel de kızların başı açıktı. Şimdi beş yaşındaki kız çocuklarının bile başı kapatıldı. Atatürk’ün laiklik, kılık kıyafet, kadın erkek eşitliği gibi yaptığı tüm devrimler karşı devrimlerle yıkılmak isteniyor. Nasıl oldu da bu durumlara geldi anlamıyorum" dedi
*
Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Sanat Merkezi Avni Anıl Salonu’nda gerçekleştirilen panele Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, sivil toplum kuruluşları ve İzmirliler büyük ilgi gösterdi. 
*
Salonu dolduran büyük çoğunluğun kadınlar olduğuna dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmirli kadınların Cumhuriyet’e ve Atatürk’e olan bağlılıklarını her zaman en iyi şekilde gösterdiklerini belirtti. Tartan, kişiliği ile abide bir ismini ağırlamaktan onur duyduklarını ifade ederek, “Güneş gibi bir insansınız. İlmiyle, kişiliği ile Cumhuriyet kadınları içinde örnek bir isimsiz. İsminizin anlamı da ‘sevilen, saygı duyulan insan demek. Adınız gibi bir insansınız” dedi. Başkan Tartan, M. Ö 2 bin 500 yıl önce Sümerlerin bir şiirinde; kötülerin yok olduğunu ama iyilerin ölümsüz olduğunu anlattığını söyledi. 
*
Hınca hınç dolu salonu gören Çığ, çok duygulandığını belirterek, “Atatürkçü İzmir kadınları ve erkekleri beni şaşırtmadı” diyerek sivil toplum üyesi kadınları kutladı. Çığ, kadınları örgütlenmeye, birlik beraberlik olmaya davet ederek, “Bu ülke Kurtuluş Savaşı sırasında kadınların özverisi sayesinde başarıya ulaşıldı. Memleketimiz büyük tehlike altında. Şimdi yine kadınlara büyük iş düşüyor. Bunun için de örgütlenmek gerekiyor. Kadınlar size büyük iş düşüyor” dedi. 
"ATATÜRK DEVRİMLERİNE KARŞI DEVRİM YAPILIYOR"
Günümüzde Atatürk’ün devrimlerine karşı devrim yapılmakta olduğunun altını çizen 98 yaşındaki Çığ, 1931 yılında Eskişehir’de öğretmen olarak çalıştığı belirterek, “Ne okullarda ne de çalışma arkadaşlarımız arasında kız erkek ayrımı yoktu. Son derece medeni ilişkiler içinde bir arada zaman geçirirdik. Balolara gidip eğlenirdik. Şimdi bu ayrımcılık nasıl çıktı anlamıyorum. İlkokulu Çorum’da okudum. Kur’an kursuna gittik ama başımız örtmedik. Cumhuriyetten evvel de kızların başı açıktı. Şimdi beş yaşındaki kız çocuklarının bile başı kapatıldı. Atatürk’ün laiklik, kılık kıyafet, kadın erkek eşitliği gibi yaptığı tüm devrimler karşı devrimlerle yıkılmak isteniyor. Nasıl oldu da bu durumlara geldi anlamıyorum” dedi. Atatürk’ün Kur’an_ı Kerim’i de Türkçe’ye çevirttiğini de hatırlatan İlmiye Çığ, “Atatürk gazetelerde dinin ne iyi ne de kötü eleştirilmesine izin vermedi. Laikliği getirerek din ve devlet işlerini birbirinden ayırdı. Ama bugün devlet kurumlarına başörtüsüyle din sokuluyor. Fransa’da bile bir çocuk boynunda haçlı kolye ile okula gidemez. Ama bizde okullara baş örtüsüyle kız çocukları gönderiliyor. Bu ayrımcılıktır. Olanlara tepki göstermezsek Türkiye daha kötüye gidecek. Başbakanın, hükümetin olumsuz tavrına tepki göstermek en tabii hakkınız. Mektuplar yazın, telgraflar çekin. Korkmayın. Kürtaj için çıkarılan yasaya tepkiler gelince yeni düzenlemeler yaptılar. Ben tepkimi, eleştirimi yazarak Başbakana, milletveerine iletiyorum, siz de yapın” diye kadınları tepkilerini göstermeye davet etti. 
*
Çığ, topraklarımızın yabancılara satılmasını da eleştirerek, izin verilmemesi gerektiğini, bu gidişle yabancıların bizi topraklarımızdan kovabilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzu söyledi. 
SÜMERLER DE  KADINLAR BUGÜNKÜNDEN DAHA ÖZGÜRDÜ
4 bin yıl önce yaşamış olan Sümerlerin çok medeni ve kadın erkek eşitliğine dayalı bir yaşamları olduğunu vurgulayan Çığ, “Binlerce yıl önce Sümer kadınları çok özgürdü. Çok tanrılı dinleri olmasına rağmen evliliklerini tanrı için yapmazlar yani dini nikah yapmazlardı. Resmi nikah kıyarlardı. Kadın erkek eşitti. Kadınların ticaretle uğraşıyordu. Miras kız çocuklarına veriliyordu. Sümerlerde mabetlerde seks öğreten kadınlar vardı diğer kadınlardan ayrılması için onlar başörtüsü takardı. Şimdi başörtüsü takmaları için fakir ailelere paralar bağlandı. Böylece başörtüsü okullara girdi. Başörtüsü Sümerlerden bu zamana nasıl geldi. İş çığırından çıktı” diyerek tepkisini dile getirdi. 
 *
Öte yandan, Devlet eski Bakanı Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) Başkanı Işılay Saygın, Muazzez İlmiye Çığ’ı İzmir’de konuk etmekten büyük onur duyduklarını kaydederek, kadın kuruluşlarına büyük destek verdiği için Başkan Tartan’a teşekkür etti. Saygın, “Bu destek olmazsa kadın kuruluşları, dernekleri ayakta kalamaz. Sivil toplum kuruluşlarına her zaman yanında olan Başkan Tartan’a teşekkürler” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

merkezkonsey@gmail.com